Umetničko veče posvećeno Slobodanu Mašiću povodom izložbe „Etika i estetika komunikacije“

Sreda, 6. mart u 19 časova.

Učesnici: Borut Vild, Ješa Denegri, Zorica Kuburović, Slobodan Jovanović, Vlada Mekovic i Igor Feršiši.

Mašić Slobodan (1939-2016. Beograd), arhitekta, grafički dizajner, izdavač, slobodni umetnik. Diplomirao 1964. na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Sa Leonidom Šejkom i Marijom Čudinom osniva alternativnu izdavačku kuću 1966. pod nazivom Nezavisna izdanja. Tokom pedeset godina objavio je kao nezavisni i slobodni izdavač nekoliko stotina izdanja u više stotina hiljada primeraka.

Svoj prvi plakat napravio je 1966. za izložbu Radomira Damjanovića Damjana u novootvorenoj Galeriji doma omladine u Beogradu. Sa Savetom Mašić, Borom Ćosićem, Dragošem Kalajićem i Stefanom Bogdanovićem 1968. osniva Studio Structure, radionicu grafičkog i arhitektonskog dizajna. Saveta Mašić je deo kreativnog tima i koautor sa Slobodanom Mašićem. Oblikovao je znak beogradskog FEST-a, grafičku identifikaciju, plakat i katalog pozorišnog festivala BITEF-a, grafički dizajn filmova Rani radovi Želimira Žilnika i Nevinost bez zaštite Dušana Makavejeva; 1972. izradio je scenografiju za Braću Karamazove Dostojevskog u režiji Predraga Bajčetića u beogradskom pozorištu Atelje 212, koja je bila zastupljena u antologiji svetske scenografije druge polovine XX veka. Prijateljstvo sa Dragošem Kalajićem dovelo je do pisanja Manifesta za ujedinjenje Evrope 1972. koji je te iste godine bio izložen na Venecijanskom bijenalu kada je grafički dizajn po prvi put bio izlagan u Veneciji. Mašićevo prijateljstvo sa Jovanom Ćirilovim iniciralo je realizaciju niza plakata pozorišnih predstava u Ateljeu 212 i Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Izlagao je na izložbama u Brnu, Varšavi, Tojami, Parizu, Monsu, Kolorado Springsu, Kilu, Štutgartu, Lahtiju, Sofiji, Ljubljani, Zagrebu, Novom Sadu, Beogradu, itd. Samostalno je izlagao u Beogradu u Salonu Muzeja savremene umetnosti, u Muzeju primenjene umetnosti, u Narodnom muzeju u Kragujevcu. Retrospektivna izložba 2018. u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.
Dobitnik je Nagrade Bijenala u Brnu / sa Savetom Mašić, nagrade Oktobarskog salona u Beogradu, dve nagrade Majskog salona u Beogradu / sa Savetom Mašić, dve nagrade BIO u Ljubljani.

Zastupljen je u: Likovnoj enciklopediji Jugoslavije izdatoj 1987. u Zagrebu; u ediciji Who is who, objavljenoj u Švajcarskoj, pregledu vodećih grafičkih dizajnera druge polovine XX veka u celom svetu; u World Graphic Design Now, objavljenoj u Japanu, koja obuhvata najveće majstore svetskog plakata u XX veku.