Ljubica Arsić – Piu’ tigrata della tigre / Tigrastija od tigra

07. oktobar 2022.

U petak, 7. oktobra 2022. u 19 časova, predstavljena je knjiga Ljubice Arsić “Piu’ tigrata della tigre / Tigrastija od tigra”, dvojezično izdanje, u Galeriji Grafičkog kolektiva, Dragoslava Jovanovića 11.

O višestruko nagrađivanoj knjizi gospođe Ljubice Arsić Tigrastija od tigra u srpskom izdanju Lagune (nagrade Laza Kostić, Žensko pero, Hit libris), pored književnice, govorila je gospođa Ana Marković, prevodilac, gospodin Leandro Kjareli, počasni konzul Republike Srbije za Regiju Toskana i gospodin Zoran Hamović, direktor izdavačke kuće Clio.

Kroz kreativni projekat u približavanju italijanske i srpske kulture, izbor priča „Più tigrata della tigre / Tigrastija od tigra“ objavljen je u cenjenoj firentinskoj izdavačkoj kući Pozzo di Micene, pod pokroviteljstvom počasnog konzula u Firenci, gospodina Leandra Kjarelija. Po rečima g. Kjarelija, ona je proistekla iz njegove želje i nastojanja da u dvojezičnom izdanju, kako bi se bolje razumelo, predstavi srpsku književnost svojoj Firenci, gradu umetnosti, istovremeno se diveći italijanskom i srpskom, „jezicima različitim a komplementarnim, koji ne razdvajaju već ujedinjuju univerzalnost pisane reči.“

U predgovoru za knjigu g. Kjareli navodi da izbor ove autorke nije slučajan, jer se gospođa Ljubica Arsić, jedna od najznačajnijih predstavnica savremene srpske književnosti, bavi na umetnički originalan način univerzalnom sudbinom žena u jednom moćnom muškom svetu opisanom kroz ljubav, žensku ranjivost, porodične odnose sa važnim mestom žene u njima.

Iskazujući veliko zadovoljstvo u susretu sa srpskom književnošću i prilici da se knjiga Ljubice Arsić predstavi na italijanskoj književnoj sceni, gospođa Marija Lujza Orlandini u svom uvodu ističe da je reč „o pričama koje iznenađujuće protežu pipke osećanja, uspevaju da dotaknu dušu i umeju da očaraju nezaboravnom snagom i neslućenim istinama.“

Nakon Beograda, knjiga će biti predstavljena i italijanskoj publici u Rimu i u Firenci.

 

Ljubica Arsić

Rođena u Beogradu. Diplomirala je književnost na beogradskom Filološkom fakultetu.
Romani: Čuvari kazačke ivice, Ikona, Mango, Rajska vrata, Četiri kiše.
Zbirke priča: Prst u meso, Cipele buvine boje, Barutana, Zona sumraka, Samo za zavodnice, Tigrastija od tigra, Maco, da l’ me voliš, All Inclusive.
Autorka je i knjige Ljubica Arsić, u ediciji mapiranja pisaca, Jedan prema jedan.
Knjiga eseja: Pročitano sa usana
Sastavila je mnogobrojne antologije: Na brzaka, Frrrrr, Klinci od dva metra, Divlji eros, Tanjir pun reči, Život je uvek u pravu, Riba, patka, vodozemac, Zov daljine…
Nagrade: stipendija Borislav Pekić i nagrada Isidorinim stazama za roman Ikona, Pro-femina nagrada Biljana Jovanović za priče Cipele buvine boje, Laza Kostić, Hit Libris i nagrada Žensko pero za priče Tigrastija od tigra, Andrićeva nagrada za priče Maco, da l’ me voliš, nagrada Stevan Sremac za roman Rajska vrata, četiri nagrade Jevrejskih opština za doprinos jevrejskoj kulturi.

 

Ana Marković

Rođena u Beogradu. Diplomirala je italijanski jezik i književnost na Filološkom fakultetu Beogradskog univerziteta, na kom je radila kao asistent za italijansku modernu književnost. Radi kao prevodilac u Ambasadi Republike Srbije u Rimu. Uredila je i prevela zbirku Savremena brazilska priča, kao i brojne knjige sa portugalskog i italijanskog na srpski jezik.