Grafički kolektiv – Tradicija za budućnost

30. jun 2022.

U četvrtak, 30. juna u 20 sati, svečano je otvorena nova Galerija Grafičkog kolektiva. Tim povodom otvorena je Majska izložba grafike i dodeljena nagrada Veliki pečat. Izložbu je svečano otvorio gospodin Radovan Jokić, pomoćnik ministra kulture u Vladi Republike Srbije. Publici su se obratili Ljiljana Ćinkul, kustos galerije, prof. Branimir Karanović, predsednik Upravnog odbora Grafičkog kolektiva, Vladimir Milanović, predsednik žirija za dodelu nagrade Veliki pečat i Nikola Radosavljević, laureat nagrade za 2022. godinu. Program je vodila Tamara Vučenović.

Prva Majska izložba grafike otvorena je 1952. godine (28 izlagača), u Galeriji na Obilićevom vencu 27, a ovogodišnja, posle 70 godina, u novoj Galeriji Grafičkog kolektiva, na adresi Dragoslava Jovanovića 11. U svojoj dugoj istoriji izložba svojom koncepcijom predstavlja vitalnog čuvara ognjišta umetničke grafike u nacionalnim okvirima.

Nakon četiri godine realizovanja izlagačkih i virtuelnih projekata u uslovima nomadsko-pandemijskog života kao Galerija u pokretu, Grafički kolektiv danas u svom novom Domu, reprezentativnom prostoru (350m2) u srcu grada, Majskom izložbom grafike obeležava početak nove/druge faze vidljivog profesionalnog delovanja i u osnaženom izdanju nastavlja kontinuitet kulturne misije afirmisanja vizuelnih umetnosti sa novim programskim konceptom, stvaralačkom energijom i elanom. Obiman poduhvat investicionog održavanja galerijskog prostora omogućen je zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a u međuvremenu, prostoru od Restitucije do Nove Galerije, Grafički kolektiv ima podršku velikog broja umetnika, prijatelja, publike, medija, kolega i ustanova.

„Grafički kolektiv je kulturna i moralna nacionalna baština i svojim delom predstavlja tradiciju za 21. vek, ili rečnikom današnjice, svojevrsni umetnički brend. Poznata Umetnica je insistirala da umetnik mora biti Lep, a danas, u post/kovidnom vremenu, i da umetnik mora biti Zdrav, a iz galerijske prakse sledi iskustveno da umetnik mora da ima i svoj Dom… Ova izložba je tokom decenija menjala svoje ime ali ne i suštinu, jer afirmacija i podsticanje grafičkog stvaralaštva, promovisanje najnovije produkcije i održavanje kreativne tenzije su i danas njene osnovne formule…

Tokom sedam decenija, od 1952. do danas, ovaj ustaljeni godišnji pregled grafičke produkcije je mesto najave i prohodnosti ideja za generacije umetnika koji stasavaju i svoje prve radove promovišu upravo na majskim izložbama grafike. Izabranim delima pozicioniraju se i najavljuju nove stvaralačke refleksije, promovišu se pojedinci jakih kreativnih impulsa, a moguće je i hronološki prati liniju pojedinih stvaralačkih opusa. U isto vreme, izložba je i svedočanstvo o kontinuitetu beogradske grafičke škole u kojoj se različite autorske pozicije dodiruju, nadovezuju, preklapaju, a povremeno hrabrije konfrontiraju i/ili provociraju ustaljene sheme i shvatanja.

Istoriju pišu umetnici u svom matičnom Domu, sada i na novoj adresi sa imenom Dragoslava Jovanovića (1886–1939). Ovaj pravnički ekspert, bio je rektor beogradskog Univerziteta (1936–39), a njegov sin Bogoljub Boba Jovanović (1924–2021), jedan je od korifeja likovne scene druge polovine 20. veka u Srbiji. Posle prve izložbe u Grafičkom kolektivu 1953, Jovanović je ponovo izlagao u istoj galeriji 2006. godine, po povratku iz Njujorka. Nagradom „Stojan Ćelić“ 2014, kao i izložbom i monografijom u Muzeju Cepter 2016. godine, istorizovana je Jovanovićeva stvaralačka osobenost kao i dozirana prisutnost na likovnoj sceni. Sudbinski dodiri istorije i umetnosti.“ Iz teksta Ljiljane Ćinkul

Na svečanosti je dodeljena nagrada Veliki pečat za 2022. godinu kao i diplome prethodnim laureatima ovog relevantnog priznanja. Ovo relevantno priznanje ustanovljeno je 1963. godine na Majskoj izložbi grafika. Žiri za nagradu Veliki pečat 2022: Jelena Jocić, grafičarka, laureatkinja Velikog pečata 2021. godine, Sava Ristović, istoričar umetnosti i Vladimir Milanović, grafičar, sastao se u utorak, 28. juna u 14 časova.
Žiri je pre svega izrazio izuzetno zadovoljstvo što je Grafički kolektiv dobio novi izlagački prostor. Galerija Grafičkog kolektiva decenijama je bila drugi dom generacijama grafičara od kojih su neki predstavili svoje radove i na ovoj izložbi. Žiri je uveren da će se tradicija nastaviti u novom prostoru koji će i mlade generacije prepoznati kao svoj drugi dom, a nada je opravdana njihovim učešćem na ovoj izložbi.
Žiri je uzeo u obzir sve predstavljene radove na Majskoj izložbi i iskazuje mišljenje o visokom kvalitetu predstavljenih otisaka.

Nagrada Veliki pečat za 2022. godinu jednoglasno je dodeljena Nikoli Radosavljeviću za rad „Roof Studies / Safe from Harm“, iz 2022. godine u tehnici linoreza.

 

Obrazloženje žirija

Nikola Radosavljević je istaknuti predstavnik svoje generacije sa iskustvom detinjstva iz 90-ih godina i životom u duhu vremena velikih ubrzanja i još dramatičnijih promena – inflacije, rate, bede, straha. Radosavljevićev personalni habitus, darovitost i energija, entuzijazam i mladost, čine motivacioni kompleks veština njegovog impulsivnog aktivizma i gorljivog stanja stalne produkcije. Naime, tokom nepune decenije delovanja, ispitujući sopstveni identitet, ostvario je upadljivo prisustvo na umetničkoj sceni realizacijući brojne autorske projekte. Knjige umetnika i novomedijske grafičke prakse ukazuju na autorove afinitete i iskrenu veru u moć promena, a geslo što dalje od klišea, autor svojim radom nastoji da afirmiše. Može se reći da je stvaralaštvo za ovog autora izazovna interpretacija sada i ovde vidljiva u nizu ulančanih akcija koje se prelivaju iz jedne u drugu, što je tipično za diskurs nove razuđene umetničke prakse.

Rad Nikole Radosavljevića izdvaja se svojim jakim konceptom utkanim u grafički medij, repeticijom motiva afirmiše balans idejnog i manuelnog. Linorez „Roof studies / Safe from Harm“ (Studije krova – Bezbedan od povreda) grafika-objekat, već svojim naslovom u sebi kondenzuje elemente sopstvenog privatno-emotivnog diskursa sa poentom tematizacije uloge pojedinca na istoriju kolektiva. Linorez je velikih dinemzija – 200 x 96 cm, inteligentno relizovana kompozicija od 50 istih kvadratnih mikronarativa; svojevrsna slagalica postaje razvijena sofisticirana matrica vizuelnih senzacija u kojima dejstvo zasićene crvene svojim impulsima tonira vibrantna emotivna stanja. U svom aktivizmu Nikola Radosavljević traga za autentičnim svedočanstvom o vremenu referišući svojim projektima i njihovim fragmentarnim kodovima na obrasce ponašanja između realnog i virtuelnog, u mogućem balansu porodičnog i društvenog, pojedinačnog i kolektivnog nasleđa. Nagrada Veliki pečat je jedan od belega na putu autorove individuacije.