Dušan Petričić – Biblija

10. april 2023.

Izložbu BIBLIJA zamislio sam kao zidnu prezentaciju knjige Gideon’s Bible, koju sam uradio zajedno sa kanadskim piscem i novinarem Rikom Salutinom i njegovim sinom Gideonom. Literarni predložak za knjigu je serija dugogodišnjih razgovora Rika i Gideona, od vremena kada je Gideon imao 5 godina, na temu Boga i religije. Kroz razgovore koji pokrivaju period od nekih 12 godina, tokom Gideonovog odrastanja, otac i sin su razmenjivali ideje na pomenute teme, povezujući ih sa svim drugim oblastima realnog života. Na kraju sam se uključio i ja sa vizuelnom interpretacijom ovih njihovih razgovora i komentara, na jedan potpuno, za BIBLIJU neubičajen način.

Knjiga je grafički oblikovana kao jevrejska Biblija TALMUD, dakle, sa centralnim tekstom, tj. pričama iz starog zaveta i ilustracijama za svaku priču, a komentari oca i sina su ispisani i iscrtani po marginama svake stranice.

Rezultat koji želim da prezentiram na ovoj izložbi je jedna alternativna BIBLIJA koju sam likovno uobličio i sa mnogo kreativne slobode i humora prepričao jezikom ilustracije i karikature.

Izložio bih tridesetak printova, odabranih ilustracija za pojedine priče iz starog zaveta i najatraktivnijih komentara sa margina knjige.

Nadahnuti predgovor za knjigu koja je objavljena u Kanadi na engleskom jeziku napisala je Margaret Atwood.