Dnevnik promena

72. Majska izložba grafike

Od 27. maja do 22. juna 2024.

Grafički kolektiv ove godine obeležava 75 godina delovanja na savremenoj umetničkoj sceni. Profesionalni identitet ove jedinstvene institucije u nacionalnoj kulturi obavezuje na uvid u vitalnost kriterujuma i krucijalne ideje stvarane tokom decenija. Upravo 72. izdanje Majske izložbe grafika, najstarijem projekatu Grafičkog kolektiva, u svojoj dugoj praksi markira umetničku, lidersku i istorijsku ulogu institucije i u svetlu ovog medija. “Dnevnik promena”, indikativan naslov izložbe posvećene umetničkoj grafici, ukazuje da ove godišnje smotre referišu promenu paradigme pružajući uvid u naj/novije tendencije u umetničkoj grafici mladih i najmlađih, ali takođe prati i genezu već afirmisanih autorskih ličnosti. Ovaj svojevrsni “Dnevnik promena” obeležen je radovima velikih dimenzija (2x2m) kao i istraživački projekti otiskivanja matrice (standardne ili digitalne) na različitim podlogama (klirit, metal, tkanina). Interesovanje za grafički medij ilusutruju i cifre sa ovog Konkursa: učestvovalo je 229 autora, a Selekciona komisija odabrala je radove njih 130.

Grafički kolektiv je svoje decenijske rođendane realizovao kao svečanosti radnog karaktera sublimirajući umetničku, kulturnu, moralnu i materijalnu baštinu strukturisanu u vidljiv kulturni događaj. To činimo i ovogodišnjim programima, istorijskim markerima i istaknutim autorskim ličnostima koje su oblikovale istoriju Grafičkog kolektiva ali i nacionalne kulture; postavke izbora iz opusa Slobodana Mašića, Ljubomira Kokotovića i Uroša Toškovića, deo programa “Tradicija za budućnost”, realizovan je u prvoj polovini ove godine.

Žiri za nagradu Veliki pečat 2024: Ivana Flegar, grafičarka, Dragana Palavestra, istoričarka umetnosti i Branimir Karanović, grafičar, sastao se u ponedeljak, 27. maja u 10 časova. Nakon pažljivog pregledanja 72. Majske izložbe grafika, sa 130 izlagača, članovi žirija su ocenili da je izložba veoma uspešna.

 

 

Obrazloženje žirija

Olivera Basta Šipka je jednoglasnom odlukom dobitnica nagrade 61.Velikog pečata 2024. za linorez Pun mjesec, nastao 2023. godine.

Olivera Basta Šipka je drugu deceniju prisutna na umetničkoj sceni Republike Srpske, Srbije i regiona, a svojim kontinuiranim radom izgradila je ubedljiv umetnički izraz. Ona kreativne impulse nalazi u prirodnim oblicima koje pažljivom selekcijom transformiše u stilizovane grafičke znakove. U njihovoj fragmentarnosti moguće je iščitavati univerzalne teme identiteta, plodnosti i drugih bazičnih životnih procesa. U radu Olivere Basta značajan je istraživački postupak sa ručno rađenim papirom koji sama stvara i koji postaje unikatna matrica grafičkog otiska. Upravo ovaj kreativni proces daje posebnu materijalizaciju, ton i senzibilitet tipične za njeno grafičko stvaralaštvo.

Školovana na Akademiji u Banja Luci, Olivera Basta Šipka je ostvarila bogatu umetničku praksu. Između ostalog, u Grafičkom kolektivu je samostalno izlagala 2012. i 2017. godine, a 2020. je postala laureat naše nagrade Mali pečat. Ovom današnjom nagradom Olivera Basta postaje 61. član velikog bratstva laureata Velikog pečata potvrđujući sopstveni umetnički integritet.

 

Preuzmite katalog